İSTANBUL / TÜRKİYE

Konum:
Türkiye’nin kuzeybatısında bulunan Marmara bölgesindeki en büyük şehir olan İstanbul, Haliç doğal limanı ile ikiye bölünmüş ve Sarayburnu’ndan başlayan tarihi yarımada ile Türkiye ve dünyanın önemli yerleşim alanlarından biridir.

Kurulduğu tarih:
Milattan önce 7. yy

Güncel durum:
İstanbul 12 milyon kişi ile Türkiye’nin en fazla nüfusa sahip şehridir. Ekonomik ve kültürel olarak Türkiye’nin merkezi olan İstanbul, dünyanın en yoğun deniz yollarından olan İstanbul Boğazı’nin iki tarafına konuşlanarak Asya ve Avrupa kıtaları arasında köprü oluşturmaktadır.

Köstence / Romanya

Konum:
Romanya’nın Dobruca bölgesinde, Karadeniz kıyısındaki en büyük liman şehridir. Kordinatları; lat. N 44° 10′, long. E 28° 09′

Kurulduğu tarih:
Milattan önce 6.yy

Güncel durum:
Günümüzde Köstence 310.471 nüfus ve 1121.66 km2 yüzölçümü ile farklı kültür ve milletlerin bütünleştiği önemli bir liman kentidir.

Batum / Gürcistan

Konum:
Batum, Karadeniz’in 370km güneydoğusunda konumlanmış Tiflis’ e 370 km mesafede bulunan liman şehridir. Şehir kuzeydoğudan güneybatı kıyı şeridi doğrultusunda 7 km boyunca uzanmaktadır.

Kurulduğu tarih:
Milattan önce 7.yy

Güncel durum:
Nüfusu 180.000 olan Batum, Acara Özerk Cumhuriyeti’nin yönetim, ekonomik ve kültürel merkezidir. Batum 2007 yılından bu yana özerk cumhuriyetin hükümet, parlamento ve Anayasa Mahkemesi’nin bulunduğu önemli bir liman kentidir.

KAVALA / YUNANİSTAN

Konum:
Kavala Limanı  (40.932529, 24.412201),  kentin güney kıyısında, antik kentin bulunduğu Panaghia yarımadasında konuşlanmıştır. Liman, kentin ilk kolonisi olan Thasian’lar tarafından M.Ö. 7. yy da inşa edilmiştir. İnşaa sırasında körfezin doğal yapısından faydalanılmıştır.

Kurulduğu tarih:
Milattan önce 7. yy

Güncel durum:
Kavala Makedonya’nın 3. en büyük şehridir. Nüfusu 70.000 kişi olan şehir Symvolon dağının eteklerine konuşlanmıştır. Selanik’e 165, Atina’ya 680km uzaklıktadır. Thassos Adası ve Kuzey Ege adalarına Kavala Limanı ile bağlantı sağlanmaktadır.

Odesa / Ukrayna

Konum:
Karadeniz’in kuzeybatı kıyısında konuşlanmış liman şehridir. Başkent Kiev’in 480 km güneyinde bulunmaktadır (46°28′ N 30°44′ E).

Kurulduğu tarih:
2 Eylül 1794

Güncel durum:
Odessa limanı Avrupa’nın en büyük limanlarından biri olarak şehrin dünya markası olmuş değeridir. Karadeniz’in kuzeybatısında bulunan şehir tarihten bu güne doğu ve batı arasındaki önemli bir ticari limandır.

Varna / Bulgaristan

Konum:
Şehir, Varna körfezinin batı kıyısında bulunmaktadır aynı zamanda Varna Gölü’nün bir kısmını içeren merkezi bir liman kentidir.

Kurulduğu tarih:
Milattan önce 5.yy

Güncel durum:
Varna ve bölgesi hazineler bölgesi olarak adlandırılmaktadır. Antik kültür, kültürel yaşam, lüks ve zengin yaşam tarzı ile Karadeniz’in önemli liman kentleri arasındadır.

Selanik / Yunanistan

Konum:
Yunanistan’ın ikinci büyük şehri olan şehir, Thermoikos körfezi içine yayılım göstermiştir.

Kurulduğu tarih:
Milattan önce 316/315

Güncel durum:
Selanik, Yunanistan’ın ikinci büyük sanayi, finans, endüstri ve kültür kentidir. Günümüzde Selanik metropol sınırları içerisinde 1 milyondan fazla nüfus yaşamaktadır.

©2018-Limen Project